Un weekend activ de octombrie

În weekendul care a trecut, în București s-au organizat două competiții internaționale la cel mai performant nivel: Colegiul Național Tudor Vianu a fost gazda Romanian Masters of Physics and Informatics, la care participă anual echipele de liceeni clasate pe primele locuri la Olimpiadele Internaționale și, în același timp, Universitatea Politehnica a organizat etapa regională (pentru Sud-Estul Europei) a celui mai dificil și apreciat concurs de algoritmică pentru studenți ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC).

Anul acesta, Colegiul Național Tudor Vianu a găzduit din nou în jur de 130 de liceeni din toată lumea care au avut de rezolvat probleme dificile de informatică și fizică. Profesorul coordonator al lotului olimpic național de fizică, dl. Adrian Dafinei, ne-a explicat că, la nivel internațional, profesorii români sunt foarte apreciați pentru subiectele interesante pe care le propun pentru concursuri. Pe de altă parte, profesorii și elevii care s-au implicat în organizare au reușit să creeze o atmosferă specială pentru participanți – probabil și aceasta face parte din secretul continuității Romanian Masters. Anul acesta, locurile I au fost obținute de doi elevi români, atât la informatică (Alexandru Velea), cât și la fizică (Dan Ștefan Eniceicu).

acm icpc

Finala Mondială ACM ICPC 2014 Foto: Petr Mitrichev

Mulți dintre competitorii Romanian Masters devin, peste câțiva ani, membri ai echipelor universitare de programare, concurente la ACM ICPC. La etapa regională, organizată și în acest an de Universitatea Politehnică București, au participat 42 de echipe din Sud-Estul Europei care au concurat pentru calificarea la finala mondială din vara anului 2015. ACM ICPC are un istoric internațional de peste 17 ani, iar în primele faze participă în jur de 10 000 de echipe din universități din întreaga lume. Unul dintre membrii echipei Universității București ne-a spus că, pe lângă ACM ICPC, Olimpiada Internațională de Informatică pare aproape ușoară.

Weekendul acesta, la etapa regională România a fost reprezentată de 22 de echipe, iar echipa Universității București a reușit calificarea la finala mondială din vara anului 2015. Marius Dumitran, care antrenează echipa de mai mulți ani, ne-a anunțat că România are șanse mari de a obține un loc onorabil în vara lui 2015.

Am avut, așadar, parte de un weekend cu două concursuri și o dublă provocare: organizarea unor evenimente reușite, alături de obținerea unor rezultate foarte bune de către echipele românești. Suntem încântați că am fost parteneri ai celor două evenimente și îi felicităm pe participanți și pe organizatori!