Șotron

În această perioadă se desfășoară programul Grow, derulat anual de Școala de Valori, care a câștigat în anul 2012 premiul pentru cel mai bun proiect educațional pentru tineret din România. Programul implică 10 sesiuni de training pentru liceeni, menite să-i învețe despre concepte uzuale cu care nu se întâlnesc la școală.

Toate cursurile sunt susținute în limba engleză de studenți străini care, ca și elevii participanți, au trecut în prealabil printr-un riguros proces de selecție. În felul acesta, organizatorii se asigură că trainerii sunt perfect capabili să livreze sesiuni unor elevi din România, iar elevii sunt realmente interesați și dornici să afle despre subiectele propuse.

În 2013, prima etapă a programului (aflat în al 10-lea an de activitate) a avut loc la Predeal. Cei 63 de studenți străini au petrecut 5 zile învățând cum să livreze atelierele de educație non-formală de care beneficiază acum 2.500 de elevi de liceu din toată țara.

Pentru că ne dorim ca adolescenții să învețe să-și planifice corect viitorul profesional, am încheiat un parteneriat cu Școala de Valori iar rezultatul a fost un curs (nr. 7 din cele 10), care folosește și aplică din informațiile și conceptele asimilate în primele 6 sesiuni – auto-evaluare, administrarea unui buget, organizarea echipei, deprinderea de a cultiva o atitudine proactivă și leadership.

Ajunși la sesiunea a 7-a, participanții se găsesc în fața unui șotron în care intri copil, pentru a deveni om mare. Ei învață să-și evalueze potențialul și pasiunile, apoi înțeleg că trebuie să gândească pe termen lung, să țină seama de cerințele pieței și de ocaziile care apar pe parcurs. În final, dacă respectă regulile jocului, adică „desenează” corect și trec prin toate căsuțele șotronului, vor ajunge să câștige. Pentru că la șotron câștigă toți cei care ajung la capăt.

Confuzia legată de pașii următori și presiunea de a alege sunt, poate, cele mai dificile probleme ale unui adolescent. Mai ales atunci când ești bun la toate materiile și poți alege, teoretic, orice. Sperăm că această sesiune i-a ajutat pe participanți să înțeleagă cum să administreze mulțimea de opțiuni pe care le au și cum să abordeze eficient etapele devenirii lor ca… oameni mari.