Romanian Master of Science la Colegiul Tudor Vianu

Am fost ieri la deschiderea evenimentului „Master of Science” de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu. Sună ca și cum ar fi vorba despre o acțiune a colegiului bucureștean pentru elevii săi, dar de fapt este vorba despre un concurs internațional cu un nivel superior olimpiadelor internaționale pentru elevi.

Povestea Master of Science

Conducerea colegiului a avut acum 6 ani inițiativa de a invita cele mai bune echipe din lume la Master of Mathematics, un concurs cu probleme foarte grele (la olimpiada internațională se dau și probleme mai ușoare)… Invitația a fost acceptată, în principal pentru că România este foarte credibilă în lume atunci când e vorba de matematică la nivel avansat – problemele propuse de profesorii români sunt dintre cele mai apreciate, iar echipele românești obțin aproape mereu câteva medalii la evenimentele internaționale. Apoi, peste câțiva ani, a apărut și Master of Physics. Împreună, cele două formează Master of Science. Evident, participă cele mai bune echipe dintre cele care vin la olimpiadele internaționale. Ca să aveți o imagine completă a importanței Master of Science, în SUA se transmit subiectele în timp real, așa încât copiii selectați acolo pentru lotul național să simuleze participarea la concurs. Este o metodă bună de antrenament.

Sala de la parterul Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu s-a transformat ieri într-o sală de conferință frumos aranjată, cu scenă, sonorizare, scaune pentru oficiali și invitați și cu toate cele de trebuință unei asemenea festivități. Elevii liceului purtau badge-uri de organizatori și fiecare era implicat în câte o acțiune bine definită – amenajare spațiu, ghid pentru o anume echipă, prezentare eveniment etc.; o parte dintre ei și-au asumat rolul de artiști pentru un mic spectacol de deschidere – un violonist cu veleități actoricești, câteva fete cu voce frumoasă și un pianist au făcut introducerea în atmosfera festivă a evenimentului.

De acum urmează concursul, fie să câștige cei mai buni!

La Tudor Vianu, se poate!

N-am scris rândurile de mai sus doar ca să subliniez din nou că în România se cultivă încă această tradiție a performanței, recunoscută internațional. Am vrut să impărtășesc puțin din bucuria pe care am preluat-o din mijlocul liceenilor și profesorilor de la Tudor Vianu. Am găsit acolo implicare, asumare și entuziasm, copii educați și profesori emoționați. Paradigma tipic românească despre „la noi nu se poate” sau „merge și așa” este demontată la Master of Science. Copiii de aici investesc și în studiu și în pasiunile proprii (dl. director ne-a spus că avea o listă cu peste o sută de elevi care s-au înscris pentru micul spectacol de deschidere) și am întâlnit profesori despre care știu că învață continuu, chiar și la vârste înaintate. Master of Science este doar unul din proiectele în care sunt implicați. Să fie oare întâmplător că Tudor Vianu a avut în 2012 un procent de promovabilitate la bac de 100%?

Mă bucur că am ales să devenim parteneri ai acestui eveniment! Dacă ar fi să fac o comparație de sfârșit de program, a fost ca și cum ieșind vineri seara în Music Club, în loc de trupe care cântă covers ai avea surpriza să-i găsești pe scenă pe U2 în carne și oase.

Pentru mai multe detalii despre concurs, click aici.

UPDATE: Rezultatele Master of Mathematics se găsesc aici, iar cele la Master of Physics, aici.