Roboți și algoritmi

Limba română este plină de expresii interesante și, nu de puține ori, savuroase.

„Câinele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia.” – oare câți dintre noi au reușit să-și rețină zâmbetul înțelegând în această vorbă ironia la adresa celor care nu se pricep să aibă grijă de ei înșiși?

Sau „a te duce capul” – o expresie care în ciuda originii populare ascunde în formula sa ideea de progres. Pentru că, într-adevăr, gândul este primul motor al transformării. Probabil că, totuși, cei care au inventat aceste vorbe nu puteau să conceapă o mătură care se mișcă singură și nici o scrisoare care poate ajunge la destinatar prin eter.  Dar asta nu e o problemă, important este că i-a dus capul pe alții.

Nu despre vorbele românești de duh vrem sa vă povestim ci, ca de obicei, despre copiii și tinerii care pot face lucrurile să se miște. De data asta la propriu, pentru că vorbim de robotică, tehnologia informației și algoritmi la nivel avansat.  Să o luăm cronologic:

Pe 12 aprilie, s-a tinut la Cluj prima ediție a competiției de programare pentru studenți Mind Coding. Este un eveniment similar concursurilor Algoritmiada (de care v-am mai povestit), iar faptul că apar noi inițiative în domeniu este încurajator. Am susținut organizarea Mind Coding și intenționăm să o facem și în viitor.

Pe 26 aprilie vom demara două noi centre de pregătire în București. Este vorba despre Centrul de Pregătire pentru Performanță la Robotică de la CN Tudor Vianu și, tot legat de acesta, Centrul de Pregătire pentru Tehnologia Informației și Comunicării de la Liceul Greco-Catolic  Timotei Cipariu. Centrele sunt susținute de Fundația eMAG în parteneriat cu cele două licee și cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Aceste discipline nu fac parte din programa școlară, dar au meritul de a-i face pe copii să aplice cunoștințele de programare, fiind în același timp o formă de joacă. Cu inteligență și imaginație deopotrivă.

Pe 16 mai va fi o nouă ediție a concursului de programare Algoritmiada. Vom fi și anul acesta alături de organizatori.

Pe 17 mai va avea premiera un eveniment special – Olimpiada Națională de Informatică pentru Studenți, aflată anul acesta la prima ediție. Găsim inițiativa absolut lăudabilă și o sprijinim din toată inima (și cu resursele necesare). În primul rând, pentru că este vorba despre continuitate cu nivelurile anterioare, apoi, pentru că vine din partea unor foști olimpici internaționali, deci a unor campioni care știu cum se fac aceste evenimente  (sunt aceiași organizatori entuziaști ai echipelor ACM ICPC, ai Algoritmiadei și ai centrului de pregătire la informatică pentru studenți). Și, dacă olimpiadele naționale, dincolo de concurs, au meritul de a-i aduce împreună pe copiii performanți, olimpiada națională pentru studenți va face aceasta la puterea X. Pentru că studenții au mai multe de împărtășit despre descoperirile și căutările științifice și sunt mai aproape nivelul profesionist. Vă anunțăm după eveniment care a fost  valoarea lui X.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem la ce-i mai duce capul pe tinerii noștri programatori de roboți și aplicații. Ne e din ce în ce mai clar că trebuie să avem grijă de ei!