header-noua-ne-pasa

Rata abandonului școlar la nivel national este de 18 % iar rata abandonului școlar în mediul rural este de două ori mai mare decât în mediul urban. În majoritatea cazurilor, abandonul este cauzat de situația materială și socială precară a familiei care nu poate investi în educația copiilor. Pentru a contribui la reducerea acestui fenomen am dezvoltat un program educațional prin care oferim copiilor din comunități defavorizate sprijinul necesar pentru a-și continua studiile. În 2016 am deschis primele Centre Afterschool Nouă ne Pasă (NNP) în 5 județe (Prahova, Buzău, Neamț, Teleorman și Constanța). Cei 251 de copii din Program beneficiază de servicii de educație remedială, de rechizite și servicii de consiliere. În plus, am dotat cele 6 școli partenere cu echipamentele și materialele necesare pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții de studiu. Mai multe informații despre Centrele NNP găsiți aici.

Prin urmare, ne-am implicat în:

• În mai am sponsorizat trupa de teatru Ștrumfii a Școlii din comuna Odobești în vederea participării la concursurile școlare și am susținut Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.
  • În aprilie am lansat apelul pentru susținerea programelor afterschool în școlile din mediul rural în cadrul “Programului de centre afterschool Nouă ne Pasă”. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse .Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din cele 8 județe: Ilfov, Ialomița, Călărași, Dolj, Constanța, Prahova, Buzău și Olt . Mai multe informații despre această inițiativă sunt disponibile Aici.
  • În luna februarie, Centrele “Nouă ne Pasă” Putineiu, Teleorman și Buda, Buzău au fost prezentate ca modele de bună practică în cadrul emisiunilor “Jurnal pentru Copii” (Link Activ: Aici) și “Telejurnal TVR 2” (Link Activ: Aici).
  • În luna ianuarie, au reînceput cursurile în cadrul celor 6 Centre Afterschool Nouă ne Pasă.

• Comunicarea, în octombrie, a rezultatelor primei luni de activități în cadrul Centrelor Afterschool Nouă ne Pasă. Informațiile sunt disponibile aici: Centrele NNP.
    • Deschiderea, în septembrie, a primelor șase centre de tip afterschool la sate, cu ajutorul finanțării Flanco. Acestea fac parte din proiectul pilot de burse pentru școlile din rural, proiect implementat în anul școlar 2016-2017 în șase comunități din cinci judeţe, prin care elevii cu rezultate slabe la învățătură sunt sprijiniți să nu abandoneze școala și să promoveze examenul de Capacitate. Primele șase școli din proiect sunt în județele Prahova (comuna Șotrile), Constanța (comunele Vâlcelele și Darabani –  Liceul Teoretic din Negru Vodă), Neamț (comunele Vaduri și Gîdinți), Buzău (comuna Buda) și Teleorman (comuna Putineiu). Peste 150  de elevi din clasele I-VIII cu risc mare de abandon școlar sunt incluși în program.
    • Susținerea, din august, a Campaniei de finanțare din fonduri publice, a programului Școală după Școală pentru cei mai săraci copii. Campania este inițiată de Asociația Human Catalyst și este susținută de peste 200 de organizații neguvernamentale.
    • Lansarea, în iunie, a programului Bursa pentru Școala din Rural, program implementat cu sprijinul Flanco. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse. Aceste obiective vor fi atinse prin implementarea unor programe afterschool, cu finantare privata.Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din cele 5 județe – Prahova, Constanța, Neamț, Buzău și Teleorman. Mai multe informații despre această inițiativă sunt disponibile aici.
    • Susținerea, în mai, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.
    • Oferirea, în aprilie, de dotări pentru buna desfășurare a orelor de curs pentru clasele primare în cadrul Liceului Teoretic Brîncoveanu Vodă din Urlați.
    • Susținerea, din martie, a Campaniei “Acces la educație: sprijin pentru școlile românești din Ucraina”, inițiată de Asociația Convergențe Europene și Asociația Eurocentrica, Campanie ce are ca scop dotarea bibliotecilor din școlile românești din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatia cu volume în limba română.
    • Sponsorizarea, în ianuarie 2016, a trupei de teatru Ștrumfii a Școlii din comuna Odobești pentru participarea la concursurile școlare. Detalii aici.

• susținerea, din octombrie, a programului „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” derulat de Asociația Politeia, care organizează cursuri suplimentare de matematică și limba română pentru copiii din Dârvari.
      • susținerea Parohiei Slon pentru dotarea așezământului social pe care îl are în grijă cu încălzire centrală, în septembrie.
      • oferirea de rechizite, în septembrie, copiilor ce provin din familii defavorizate din județul Brașov. Detalii aici.
      • asigurarea, în iulie, a condițiilor propice de studiu în Biblioteca Orășenească Topoloveni. Detalii aici.
      • oferirea de dotări pentru cantina organizată de Fundația Inocenti în Bistrița.
      • finanțarea, în iunie, a Institutului de Biologie și Patologie Celulară N. Simionescu cu materiale necesare laboratoarelor de cercetare.
      • susținerea, în martie-aprilie, a workshopurilor organizate de Societatea de Studenți la Chirurgie din România, dedicate studenților care doresc să învețe noțiuni practice de chirurgie. Detalii aici.
      • finanțarea, în februarie, a programului național Micii Sanitari, organizat anual de Liga Studenților la Medicină Dentară București.

• oferirea de rechizite necesare celor 116 copii orfani, de vârstă școlară, aflați în îngrijirea comunității din Valea Screzii în decembrie. Detalii aici.
      • sprijinirea, pentru al doilea an la rând, a transportului a 12 copii cu o situație materială dificilă din Ciohorani (jud. Iași) către liceul din Nisiporești (jud. Neamț), aflat la 10 kilometri distanță. Detalii aici.
      • susținerea în septembrie a unui proiect de pionierat în medicina românească. Fundația Maternitatea Filantropia a organizat primul curs de perfecționare în abordarea urgențelor obstetricale, dedicat cadrelor medicale de specialitate și având ca traineri o echipă de specialiști elvețieni. Detalii aici.
      • furnizarea de rechizite, în septembrie, pentru școala din satul Ghidion (jud. Neamț), care nu avea materialele necesare începerii anului școlar. Detalii aici.
      • susținerea proiectul Micii Sanitari  în aprilie, program de educație sanitară desfășurat în școlile din toată țara de către Societatea Studenților în Medicină din București. Tot în aprilie, i-am sprijinit pe elevii olimpici din Nisiporești să ajungă la etapa națională a olimpiadei tehnice.
      • susținerea transportului a 12 copii dornici să învețe din Ciohorani (jud. Iași) către liceul din Nisiporești (jud. Neamț), aflat la 10 kilometri distanță.

• premierea de Crăciun a 50 dintre copiii cu rezultate foarte bune la învățătură, dar proveniți din familii cu o situație materială dificilă din Călan, județul Hunedoara. Detalii despre cum am răspuns apelului comunității din Călan, aici.
      • dotarea grădiniței din Slon (jud. Prahova) cu materialele necesare, în noiembrie.
      • dotarea cu sisteme de operare a salonului de oncologie pediatrică a Institului Oncologic București; inițiativa aparține Asociației P.A.V.E.L. și urmărește ca acești copii cu probleme serioase de sănătate să-și poată continua educația, odată cu tratamentele necesare.
      • acțiunea Asociației Salvați Copiii pentru dotarea cu rechizitele necesare începerii școlii (septembrie) a copiilor foștilor angajați Oltchim. Fundația eMAG a fost principalul partener al acestei acțiuni care a urmărit ca situația materială/socială a unui moment dificil să nu devină o piedică în continuarea procesului educațional;
      • organizarea unui afterschool dedicat copiilor cu situații materiale dificile în incinta Capelei Sfânta Ecaterina din București;
      • programul GROW pentru implementarea modulului „Hopscotch to Succes”(„Șotron către succes”). Acțiunea a fost făcută în luna iulie, în cadrul proiectului „Scoala de Valori” al cărui obiectiv este de a-i învăța pe adolescenți să facă alegeri informate și responsabile, astfel încât să-și poată planifica și organiza corect viitorul de… oameni mari. Detalii aici.