header-noua-ne-pasa

Rata abandonului școlar la nivel național este de 18%, iar rata abandonului școlar în mediul rural este de două ori mai mare decât în mediul urban. În majoritatea cazurilor, abandonul este cauzat de situația materială și socială precară a familiei care nu poate investi în educația copiilor.

Misiunea programului Nouă ne Pasă este de a asigura condițiile necesare pentru ca tinerii și copiii din comunitățile defavorizate să-și continue studiile și să se poată perfecționa în domeniul ales.

Mod de intervenție: Implementăm centre afterschool pe principii de educație remedială în școli din comunitățile rurale.

Metoda:

• Lansăm un apel de proiecte în perioada mai-iunie.
  • Selectăm cele mai bune aplicații și vizităm școlile pentru a-i cunoaște pe membrii echipelor locale de proiect.
  • Oferim o bursă anuală de 10.000 de euro pentru fiecare școală selectată. Această sumă acoperă cheltuielile pentru masa copiilor la școală, materialele didactice și plata profesorilor.
  • Lucrăm împreună cu profesorii pentru implementarea unor metode de predare adaptate obiectivelor noastre: integrarea copiilor în comunitatea școlară și motivarea acestora, precum și pentru recuperarea cunoștințelor restante.

În anul școlar 2017 – 2018 programul Nouă ne Pasă a înseamnat:

• 588 elevi;
  • 15 centre afterschool;
  • 89 profesori.

Mai multe informații despre Centrele NNP găsiți aici.

• În iunie, odată cu încheierea anului școlar, s-au încheiat și cursurile în centrele after-school Nouă ne Pasă.Tot în luna iunie am sprijinit Fundația Toamna de Chitară, în vederea organizării Festivalului Internațional de Chitară la Sinaia.
  • În lunile aprilie și mai am vizitat o parte a centrelor after-school înscrise în program. Tot în luna aprilie am sprijinit Fundația Instrucție-Creativitate-Artă, în vederea organizării Concursului Național de Muzică „Iosif Sava”, destinat elevilor din clasele I-XII din școlile și liceele de artă și am sprijinit organizarea a trei excursii pentru elevii centrelor Nouă ne Pasă din Negru Vodă, Cernica și Putineiu.
  • În luna martie am susținut Gala Premiilor Merito, organizată de Romanian Business Leaders, unde au fost premiați 11 profesori excepționali din învățământul preuniversitar.
  • În ianuarie 588 de elevi susținuți de 89 de profesori au început cursurile semestrului doi în cele 15 centre after-school. Tot în această lună am dotat cu imprimante două dintre centrele after-school din Buda și Cerașu.

• În 22-24 noiembrie 2017, echipa programului Nouă ne Pasă a organizat un seminar al cărui scop a fost să ofere profesoriilor coordonatori o imagine de ansamblu a programului și a metodei educaționale propuse. 25 de profesori implicati în dezvoltarea centrelor afterschool au fost prezenți la acest eveniment.
  • În septembrie-octombire, 15 școli au început cursurile în centrele afterschool Nouă ne Pasă. 588 de elevi susținuți de 89 de profesori participă în fiecare săptămână la cursurile de educație remedială.
  • În iunie s-au încheiat cursurile în cele 6 centre afterschool Nouă ne Pasă și am început vizitele pentru selecția școlilor care vor participa la program în anul școlar 2017/2017.
  • În mai am susținut Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.
  • În aprilie am lansat apelul pentru susținerea programelor afterschool în școlile din mediul rural în cadrul “Programului de centre afterschool Nouă ne Pasă”. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse. Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din opt județe: Ilfov, Ialomița, Călărași, Dolj, Constanța, Prahova, Buzău și Olt.
  • În luna februarie, Centrele “Nouă ne Pasă” Putineiu, Teleorman și Buda, Buzău au fost prezentate ca modele de bună practică în cadrul emisiunilor “Jurnal pentru Copii” (Link Activ: Aici) și “Telejurnal TVR 2” (Link Activ: Aici).

• Deschiderea, în septembrie, a primelor șase centre de tip afterschool la sate, cu ajutorul finanțării Flanco. Acestea fac parte din proiectul pilot de burse pentru școlile din rural implementat în anul școlar 2016-2017 în cinci judeţe. Elevii cu rezultate slabe la învățătură sunt sprijiniți în centre afterschool să nu abandoneze școala și să promoveze examenul de Capacitate. Peste 150  de elevi din clasele III-VIII cu risc mare de abandon școlar au fost incluși în program.Primele șase școli din proiect sunt în județele Prahova (comuna Șotrile), Constanța (comunele Vâlcelele și Darabani –  Liceul Teoretic din Negru Vodă), Neamț (comunele Vaduri și Gîdinți), Buzău (comuna Buda) și Teleorman (comuna Putineiu).
  • Susținerea, din august, a Campaniei de finanțare din fonduri publice, a programului Școală după Școală pentru cei mai săraci copii. Campania este inițiată de Asociația Human Catalyst și este susținută de peste 200 de organizații neguvernamentale.
  • Lansarea, în iunie, a programului Nouă ne Pasă, program implementat cu sprijinul Flanco. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse. Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din cele 5 județe – Prahova, Constanța, Neamț, Buzău și Teleorman.
  • Susținerea, în mai, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.