Pregătire și impact

Petru Trîmbițaș este student în anul III la specializarea informatică în cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Petru a fost olimpic national – în liceu a obținut de două ori mențiune la faza națională a olimpiadei de informatică și, din 2016, este profesor pregătitor în centrul de pregătire pentru performanță Hai la Olimpiadă! – Info, Cluj. Tot în 2016, împreună cu alți studenți motivați, Petru a pus bazele Asociației LearnHouse și îi ajută pe colegii săi mai mici să se pregătească pentru concursurile de informatică.

Am început informatica în clasa a 9-a. Atunci am fost printre cei care au dorit să participe la olimpiadă și primeam probleme mai grele, pentru antrenament. Nu întotdeauna găseam soluția însă, când ajungem acasă, stăteam ore întregi și încercam să rezolv aceste probleme. De cele mai multe ori, când îi întrebam pe colegi dacă s-au mai gândit la problemele pe care nu le rezolvam în clasă, îmi spuneau că nu au făcut asta pentru că au avut alte teme sau alte lucruri de făcut. Cred că lucrul acesta a făcut diferența între mine și ei pe termen lung – nu renunțam niciodată până nu găseam soluția corectă!

Tot în clasa a 9-a m-am calificat la națională unde în prima zi am luat 0 puncte- dar această experiență m-a motivat foarte mult! Discutând cu ceilalți, mi-am dat seama că nu am prea avut acces la informații și că aveam nevoie de o comunitate de oameni cu care să discut problemele și de la care să aflu lucruri noi. După ce am ajuns acasă, am încercat să rezolv cât mai multe probleme de pe InfoArena (site-ul de pe care se pregăteau toți olimpicii de la națională) și mi-am instalat linux (toți cei care păreau buni foloseau linux).

Când am început clasa a XI-a, după ce luasem mențiune cu un an înainte – am decis să mă folosesc de micul prestigiu proaspăt acumulat și să fondez un cerc de pregătire pentru clasa a IX-a. Am fondat cercul din dorința de a crea o comunitate de oameni pasionați și pentru a-i ajuta pe colegii mei mai mici. Un alt lucru care m-a motivat a fost faptul că doream să le arăt celorlalți că informatica e o materie foarte interesantă, nicidecum una pentru tocilari, materie care îți permite să fii creativ.

Când am fost chemat să mă implic în programul Hai la Olimpiadă! nu am stat nici o secundă pe gânduri și am încercat să ajut cât de mult am putut. Programul a dus la un nivel mai înalt ce am făcut, adunând toți elevii din Cluj la pregătiri. Mi-a plăcut ideea de a-i selecta pe cei mai motivați și mai harnici și a-i ajuta să ajungă la un nivel înalt.Încă de la început m-am implicat în cea mai mare parte la clasa a IX-a pentru că acolo am văzut că sunt cele mai multe provocări –  de obicei cei care sunt deja buni, sunt harnici și singurul lucru pe care trebuie să-l faci e să le dai probleme pe care să le rezolve și să le mai explici soluții din când în când.  Cred că e important ca unui elev aflat la început să i se arate cât de interesant este domeniul și, de asemenea, să fie încurajat să lucreze, să își gestioneze bine timpul. Tot în 2016 am fondat LearnHouse cu scopul de a ajuta orice elev care își dorește să facă performanță la matematică și informatică să ajungă la un nivel cât mai înalt, indiferent de nivelul la care e în prezent. Pregătirile pe care le ținem se desfășoară în grupe de maxim 5 elevi cu scopul de lucra la un nivel cât mai apropiat de nivelul fiecărui elev, dar și de a crea grupuri de elevi care să discute între ei soluții și să se ajute reciproc. Pe lângă pregătiri, încercăm să organizăm și alte activități precum workshop-uri de orientare în carieră. Cred că se irosește mult talent. Cred că mulți dintre olimpici au potențialul să facă cercetare și să descopere lucruri care să ducă la progres și totuși mulți dintre ei ajung să se plafoneze după liceu.

Însă, nu îmi negilez nici dezvoltarea mea profesională. Verile trecute, am fost la internship-uri la Facebook și Palantir, la New York. Însă, în această vară,  am ales să rămân în România și să îi ajut pe colegii mei mai mici să se pregătească pentru concursuri. Încerc să merg acolo unde reușesc să am cel mai mare impact și unde pot să ajut cât mai multă lume.