Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) România a obținut o medalie de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz – Ohrid, Macedonia, 2017

În perioada 2–7 mai 2017, s-a desfășurat în Ohrid, Macedonia, a 34-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2017). BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu, până la șase elevi din fiecare țară, cu vârsta până în douăzeci de ani. BMO poate fi organizată numai într-una din țările membre și numai țările membre pot participa oficial în competiție. Țara gazdă poate invita și alte țări ca participanți neoficiali. BMO își propune încurajarea relațiilor de prietenie între elevii și profesorii din țările participante, stimularea şi dezvoltarea elevilor talentați la matematică şi crearea de oportunități pentru schimbul de informații cu privire la programele școlare și practicile din ţările membre. De asemenea, BMO contribuie la dobândirea de experiență și pregătirea pentru Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO).

La BMO 2017 au participat echipe din Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie și Qatar (țări invitate).

Competiția a presupus rezolvarea de către fiecare participant, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră. La BMO 2017, elevii români au obţinut următoarele rezultate:

• Medalie de aur: Ciprian-Mircea Bonciocat (40 de puncte, punctaj maxim) de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti
  • Medalii de argint: Mihnea-Gabriel Doica (31 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Dragoș Manea (31 de puncte) de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” din Brașov. Dragoș se pregătește în cadrul centrului de pregătire pentru performanță Hai la Olimpiadă!, matematică, Brașov.
  • Medalii de bronz: Mihnea-Andrei Ocian (30 de puncte) de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti, Theodor-Mihai Iliant (28 de puncte) de la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța și Antonie Ciocan (22 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, coordonatorul centrului de pregătire pentru performanță Hai la Olimpiadă!, matematică, Timișoara.

Felicitări echipei României pentru rezultatele deosebite!