Nouă ne pasă 3.0

Pe 21 octombrie și-au reluat activitatea centrele after-school ”Nouă ne pasă” din cele 14 școli care fac parte din program.  Reînceperea cursurilor pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar a fost precedată de o întâlnire de lucru, între 11 și 13 octombrie, la care au participat toți profesorii coordonatori și echipa Fundației eMAG.  Întâlnirea a avut ca obiective discutarea rezultatelor după doi ani de program, preluarea exemplelor de bună practică și prezentarea unor instrumente de lucru actualizate care să asigure o metodă unitară de intervenție pentru toate comunitățile.

În prima parte a workshopului, profesorii din cele 14 comunități au prezentat metodele folosite în anul școlar trecut și s-au discutat rezultatele. Deși există diferențe semnificative între școli, per ansamblu am putut observa o foarte bună prezență  a copiilor la ore și la cursurile centrelor after-school, iar nivelul de pregătire a crescut cu 1.20 puncte la limba română și 1.52 la matematică.

După doi ani în care am lucrat cu 18 școli selectate în program, în a doua parte a sesiunii de lucru am putut prezenta concluziile despre ce a mers și ce nu a funcționat în toată această perioadă. Am creionat împreună cu profesorii un model de lucru unitar care să fie preluat în toate cele 14 școli* rămase în program și, tot la acest capitol, le-am prezentat celor 28 de dascăli prezenți o aplicație informatică pe care am dezvoltat-o special pentru ”Nouă ne pasă” (cu ajutorul Zitec). Folosind aplicația, profesorii din echipele de proiect își vor putea administra mai ușor datele legate de activitățile centrelor și rezultatele copiilor, iar noi vom avea acces în timp real la toate informațiile relevante colectate de fiecare centru.

Dincolo de rezultatele cantitative și de detaliile tehnice ale proiectului, începem noul an școlar cu sentimentul că suntem pe drumul cel bun; pe de-o parte, în proiect au rămas doar echipele care au înțeles corect obiectivele programului și au preluat metoda de educație remedială propusă, iar noi am realizat, odată în plus, că singura șansă reală pentru acești copii din familii cu resurse limitate este apropierea de școală. Începem acest al treilea an de proiect (ultimul din faza pilot) cu optimism; dacă în iunie 2019 rezultatele vor fi bune, din toamna anului viitor programul va putea fi preluat de toate școlile din zone rurale în care există dascăli cărora le pasă!

*Cele 14 școli care au rămas în programul ”Nouă ne pasă” sunt Vaduri, Gâdinți și Bistrița în județul Neamț, Negru Vodă și Limanu în județul Constanța, Putineiu în Teleorman, Măgura în județul Buzău, Cerașu și Slon în Prahova, Cernica și Clinceni în Ilfov, Jacodu în Mureș și Moldovița și Argel în județul Suceava.