Lotul olimpic de fizică al României, medaliat cu aur și argint la Olimpiada Internațională

Elevii din lotul olimpic de fizică al României se întorc azi, 17 iulie de la Olimpiada Internațională de fizică (IPhO) cu cinci medalii – două medalii de aur și trei de argint. Dan Ștefan Eniceicu a obținut medalia de aur cu un punctaj excepțional – 44/50 puncte la proba teoretică și punctajul maxim la proba experimentală. Tot medalie de aur a obținut și Todor Costel Crețu, iar Răzvan Octavian Radu, Andrei Răduc și Robert Răveanu au obținut medalii de argint.

Ediția a 47-a a Olimpiadei Internaționale de Fizică, organizată în colaborare de Elveția și Principatul Liechtenstein s-a desfășurat la Zurich în Elveția între 11 și 17 iulie 2016. La această ediție au participat 90 de delegații, 450 de elevi, 250 de leaderi și observatori și 200 de voluntari. Toți participanții au concurat cu speranța că vor cuceri unul dintre premiile competiției. Liderii lotului României pentru Olimpiada Internațională de Fizică, doamna profesor dr. Delia Constanța Davidescu și domnul conferențiar universitar dr. Adrian Dafinei au coordonat în toți acești ani selectarea și antrenarea specifică a elevilor selectați. Doamnele profesoare Rodica  Ionescu-Andrei și doamna profesor dr. Delia Constanța Davidescu au un merit esențial în pregătirea elevilor selectabili pentru toate etapele Olimpiadei Naționale inclusiv pentru pregătirea concursurilor de selecție a loturilor pentru olimpiade internaționale. Coordonarea științifică a pregătirii lotului a fost asigurată de Facultatea de Fizică a Universității din București. Decanul Facultății, domnul profesor dr. Ștefan Antohe, domnul conferențiar universitar dr. Marian Bazavan, domnul conferențiar universitar dr. Petrică Cristea, domnul profesor dr. Ionel Lazanu, doamna lector dr. Cristina Miron, domnul conferențiar universitar dr. Mironel Nicolae s-au implicat cu pasiune în pregătirea experimentală și teoretică a elevilor loturilor mai ales pentru teme moderne de fizică.

Și în acest an, în cadrul programului Hai la Olimpiadă!, am avut onoarea să susținem pregătirea lotului și felicităm echipa României pentru rezultatele excepționale!