Întâlnire cu Olimpicii – 24 iulie 2014

I-am premiat pe câștigătorii olimpiadelor internaționale de anul acesta în cadrul celei de-a treia ediții a Întâlnirii cu Olimpicii. Ca și în anii precedenți, toți cei 15 membri ai loturilor naționale de matematică, informatică și fizică au câștigat câte o medalie la olimpiadele internaționale. Alături de copii i-am premiat și pe profesorii care i-au pregătit, iar în cadrul festivității organizate la Biblioteca Centrală Universitară au fost invitați să vorbească Marius Dumitran (coordonatorul echipei de programare a Universității București, participantă la concursul ACM ICPC) și Iulian Stanciu (CEO eMAG).

Gazda evenimentului a fost Cătălin Ștefănescu iar Formația Jazzapella ne-a însoțit muzical pe tot parcursul întâlnirii și a încheiat seara cu un scurt concert. Principalul susținător pentru organizarea evenimentului a fost Banca Comercială Română, care susține lotul național de matematică și care, începând cu acest moment, a devenit partener al Fundației eMAG pentru proiectul „Hai la Olimpiadă!”.

Momentul marchează doi ani de la înființarea Fundației eMAG și lansarea programului „Hai la Olimpiadă!”. Mesajul pe care am vrut să-l transmitem în cadrul acestui eveniment este legat de asigurarea continuității. Am acționat și o vom face și de acum înainte pentru ca tradiția performanței la competițiile internaționale să meargă mai departe, iar pe de altă parte, urmărim să atragem atenția asupra potențialului uriaș pe care îl reprezintă acești copii foarte inteligenți și care trebuie pus în valoare, pe cât posibil în România. Discursurile celor doi invitați, ca și al domnului Cătălin Caragea, reprezentantul BCR, s-au concentrat pe acest subiect: a face performanță în România și după absolvirea liceului.

Anul acesta, lotul de matematică a obținut o medalie de aur și cinci de argint și s-a clasat pe locul 11 internațional. Informaticienii au câștigat o medalie de aur, două de argint și una de bronz. Rareș Buhai a câștigat pentru a treia oară la rând aurul la Olimpiada Internațională de Informatică, devenind astfel al șaselea performer din istoria competiției. Pentru a doua oară consecutiv, lotul național de fizică s-a clasat prima dintre echipele europene la Olimpiada Internațională. Echipa României a rămas, conform domnului profesor Adrian Dafinei, coordonatorul lotului național de fizică, „ultimul bastion în calea asaltului asiatic”.

Dar dincolo de festivul momentului care a sărbătorit reușita internațională de anul acesta și a încheiat totodată încă un an de acțiuni ale Fundației dedicate susținerii performanței în educație, întâlnirea cu olimpicii si profesorii lor este întotdeauna un moment special. Ne bucurăm că am petrecut o seară împreună cu ei, cu atât mai mult cu cât au răspuns invitației noastre și olimpici din anii trecuți, profesorii care susțin activitatea centrelor de pregătire din București, inspectori, oameni din mediul de afaceri, presă și ONG-uri.

Această participare numeroasă și variată ne arată că subiectul investiției în educație devine din ce în ce mai important.

Le ținem pumnii olimpicilor pentru mai departe și le mulțumim tuturor celor care ne susțin!

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Conviv Media,  al Smart Point și al noului nostru partener, BCR.