Informatica, performanța și comunitatea

În 2003, un grup de elevi și studenți pasionați de informatică au decis că au nevoie de un spațiu în care să se poată pregăti mai bine decât la școală, așa că și l-au creat. Astfel a apărut Infoarena, o comunitate a celor pasionați de programare. Pe lângă sesiunile de pregătire și problemele online, una dintre cele mai ample inițiative ale lor este concursul Algoritmiada, o competiție deschisă dedicată tuturor celor pasionați de algoritmică, a cărei finală a fost susținută și anul acesta prin proiectul „Hai la Olimpiadă!”

În ultimul an, echipa Infoarena a schimbat structura Algoritmiadei, pentru a o putea adapta la realitatea internațională și la nivelul competițiilor de renume din domeniu. Acum, Algoritmiada nu mai are categorii de vârstă, ci secțiuni dedicate elevilor de gimnaziu și celor de liceu – aceasta este doar una dintre inițiativele administratorilor Infoarena, care fac eforturi pentru a se apropia, în orice formă posibilă, de standardele internaționale de competiție. De la un an la altul, participanții par din ce în ce mai mulțumiți de calitatea concursului.

După finala de anul acesta, unul dintre administratori ne-a scris că „școala” românească de informatică, deși lăudată, nu este chiar o școală în adevăratul sens al cuvântului. Mai degrabă, încă avem de-a face cu un fenomen descentralizat, individual, pus în mișcare doar de pasiunea câtorva elevi buni, studenți, foști studenți și profesori și de sprijinul celor care îi înțeleg importanța.

Cum misiunea programului „Hai la Olimpiadă!” este de a-i descoperi pe cei dispuși să investească în pregătirea la un nivel superior pentru științele exacte, am devenit parteneri ai Infoarena încă de acum trei ani. În continuare, îi susținem pentru organizarea competițiilor și pregătirea echipelor românești pentru cele mai dificile competiții internaționale. Sperăm ca, printr-o investiție continuă, să ajutăm, în timp, la cristalizarea unei școli românești de informatică adevărate, eficiente și stabile.

Credit foto: codecondo.com