Echipa Unversității București la finala ACM ICPC 2013

Povesteam într-un articol precedent despre concursul internațional de programare ACM ICPC și despre studenții care vor să facă performanță în programare. Mai spuneam și că, de obicei, echipele studențești care participă la această competiție sunt formate din foști medaliați ai olimpiadelor internaționale. Ceea ce n-am spus este că există și câteva echipe românești care se antrenează pentru ACM ICPC și că, mai mult decât atât, echipa Universității București a reușit anul trecut calificarea la finala mondială a concursului.

Asta înseamnă că din cele 10 000 de echipe care au concurat în fazele de calificare, echipa Unversității a reușit să ajungă în cele aproximativ 100 care vor participa la finală. Performanță cu atât mai apreciabilă, dacă ținem seama că în calificările regionale au concurat cu Ucraina, țara din care vin multe echipe de top și în care s-au investit multe programe de pregătire.

Așadar, reprezentanții României la finala ACM ICPC 2013 sunt:

Adrian este unul dintre olimpicii premiați de Fundația eMAG în 2012 pentru medalia de aur obținută la Olimpiada Internațională de Informatică.

Iar ei sunt pregătiți de:

• Marius Adrian Dumitran:
    • Doctorand la Facultatea de Matematică și Informatică
    • Asistent universitar la aceeași facultate
    • Fost olimpic național și internațional
  • Andrei Grigorean:

Ar mai fi de spus că cei doi antrenori administrează și infoarena.ro, cei pasionați de concursurile de programare știu că acesta este cel mai apreciat site de pregătire, cu un concurs propriu și cu probleme speciale.

Asa cum vedeți, există o continuitate – olimpicul din liceu devine competitor pentru universitate și apoi începe să investească în formarea altor studenți. Nivelul de pregătire la care pot ajunge aceste echipe depinde și de noi, iar cu cât vor fi mai multe astfel de echipe, cu atât România va fi o țară mai interesantă pentru companii ca Google, Twitter, IBM și altele ca ele.

Cam acestea au fost rațiunile care ne-au determinat să-i trimitem pe cei 5 membri ai echipei la cea mai importantă tabără de pregătire pentru ACM ICPC –  este vorba despre tabăra de la Petrozavodsk unde vin cele mai bune echipe din Rusia, SUA, Japonia, Polonia, Belarus, Finlanda, Elveția, Letonia, Kazahstan etc. Adică cei mai buni, pentru că e aproape regulă ca echipele cu cele mai bune rezultate la finala ACM ICPC să participe și la această tabără.

Să le urăm succes celor 5 băieți și să ne pregătim vocile să le facem galerie pentru finala din vară!

UPDATE 4 iulie 2013: Dintre cele 7000 de echipe ale universităților participante, au rămas 120 în finală. Echipa Universității din București s-a clasat pe locul 48 din 120, reușind astfel performanța fără precedent de a se plasa în prima jumătate a clasamentului celor mai bune 120 echipe de programatori din lume! Felicitări!