De la școala din sat, la cursuri pentru medici specialiști

Educația începe la grădiniță și nu se termină, de fapt, niciodată. Toate etapele ei au nevoie de susținere, începând cu copiii dintr-o școală izolată de sat, care duc lipsă de rechizite, și continuând cu medicii specialiști, dornici să se perfecționeze pentru a deveni capabili să facă față situațiilor excepționale.

Școala gimnazială și grădinița din satul Ghidion, județul Neamț, nu beneficiază de manuale și rechizite adecvate, iar părinții copiilor care merg acolo nu-și permit să le cumpere. În lipsa materialelor, dascălilor le este greu să predea eficient, iar mulți dintre copii riscă să abandoneze școala de la o vârstă fragedă. Am răspuns cererii profesorilor și le-am furnizat manualele, rechizitele și materialele didactice pentru anul școlar 2014-2015.

ghidion3

În timp ce elevii din Ghidion își primeau manualele, la 350 km mai la sud și la mulți ani de studiu distanță, în București, am susținut cursul de pregătire organizat de Spitalul Clinic Filantropia, dedicat cadrelor medicale care au de-a face cu urgențe obstetricale. Cursul a avut loc pe 18-19 septembrie, iar trainerii au fost specialiști de la Spitalul Universitar din Basel (Elveția), cu experiență în acest tip de cazuri. Au avut loc simulări ale unor situații de urgență la nașteri dificile, iar obiectivul principal a fost instruirea personalului medical pentru aceste cazuri speciale. Beneficiarii cursului au fost 30 de cadre medicale care, la rândul lor, vor deveni traineri pentru echipe din alte maternități.

curs obstetrica

Am început anul școlar cu entuziasm și suntem perfect de acord cu Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, organizator al cursului de urgențe obstetricale: „Deși nu se alocă fonduri pentru acest gen de proiecte educative, asta nu înseamnă că ele nu pot fi realizate atunci când există imaginație și voință.”