De ce ne interesează Olimpiadele Naționale

Săptămâna trecută am fost la Olimpiadele Naționale de Matematică, Fizică și Informatică. Ne-am dus ca să participăm la festivitățile de premiere și ca să organizăm petrecerile de final pentru olimpici.

Intenția noastră a fost ca noi să fim cei care oferă premiile, însă ne-am întors cu sentimentul că de fapt noi am fost cei premiați. Iar premiul cel mare a fost bucuria de a petrece două zile împreună cu acești copii; i-am descoperit plini de culoare și cu imaginație, conștiincioși și jucăuși totodată. Toate acestea o să le puteți vedea și în galeria foto de mai jos. Ceea ce nu se poate vedea în poze, însă, este sentimentul pe care l-am încercat în mijlocul acestor câte 400 de copii de vârste diferite, veniți din toată țara, dar care împărtășesc cu toții aceeași pasiune.

Deși nu se cunosc bine unii pe alții, simți că te afli în mijlocul unei comunități adevărate de oameni care au preocupări și scopuri comune. Ei nu știu care sunt aceste scopuri, deocamdată își doresc cu toții să câștige la olimpiadă, să se califice în lotul național și eventual să reușească la facultatea pe care și-au propus-o. Noi, însă, ar trebui să citim puțin mai departe și să înțelegem care sunt aceste scopuri care îi aduc împreună. Este vorba despre „a fi bun” și despre a face lucruri care contează. Acum concurează unii cu alții, dar dacă vom avea grijă să le susținem antrenamentul și pasiunea, peste câțiva ani vor putea lucra împreună. Iar atunci această comunitate va fi matură și puternică și… va putea să facă lucruri care contează! Depinde și de noi ca ei să-și găsească locul, să poată lucra în cercetare sau în altă zonă care li se pare interesantă, nu doar din punct de vedere financiar.

–

Multumim încă o dată Microsoft România și HP România că au răspuns invitației noastre de a-i premia pe cei mai buni.

Felicitări tuturor olimpicilor și organizatorilor olimpiadelor! Mult succes celor care au fost selectați în loturile naționale, vom fi în continuare alături de voi!