De ce avem nevoie de robotică – World Robot Olympiad 2014

Săptămâna trecută am avut emoții, dar dintre cele bune: copiii din București care beneficiază de centrele de robotică pe care le finanțăm din aprilie au participat pe 14 iunie la etapa regională a concursului World Robot Olympiad.

Ne-a făcut plăcere ca, pe lângă derularea centrelor de pregătire, să susținem și organizarea concursului, pentru că ni se pare continuarea firească a demersului pe care l-am inițiat. Când un copil învață ceva, este necesar să aibă ocazia de a-și pune cunoștințele în practică. La concurs poate face asta, poate obține repere privitor la nivelul la care se află și își poate găsi motivația pentru a se pregăti în continuare.

Nu întâmplător am ales să ne orientăm spre robotică – este, poate, disciplina cea mai aplicată, rudă mai tehnică a informaticii și cu o componentă de joc. Într-un sistem școlar axat predominant pe teorie, considerăm important să încurajăm și abordările hands-on, în care acțiunile au un efect imediat și vizibil.

Similar cu olimpiadele clasice, World Robot Olympiad va avea o fază națională care se va desfășura în octombrie și una internațională, în noiembrie. Ne-am propus să abordăm acest concurs cu aceeași seriozitate cu care tratăm și celelalte competiții desfășurate sub egida programului „Hai la Olimpiadă!”. Îl vom urmări, așadar, pe tot parcursul desfășurării și ne vom oferi sprijinul acolo unde este nevoie, pentru a încuraja implicarea elevilor într-o disciplină care merită să câștige cât mai mulți adepți.