Concursul Laurențiu Panaitopol

Am fost sâmbătă, 24 noiembrie, să oferim câteva premii la concursul de matematică Laurențiu Panaitopol. Acest eveniment adună 500 de copii din toată țara și este totodată o etapă de calificare la lotul național pentru cei care doresc să participe la olimpiada internațională de matematică. Este organizat de Colegiul Spiru Haret, alături de Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Nu este doar despre matematică și întrecere, este în primul rând despre… pasiune.

Acestea ar fi detaliile tehnice, dar pentru că am petrecut câteva ore printre profesorii organizatori, copiii participanți și părinții lor, putem să vă spunem și ceva mai mult: concursul Laurențiu Panaitopol nu este doar despre matematică și întrecere, este în primul rând despre… pasiune. O să vedeți de ce.

„Există 3 categorii de oameni nefericiți – cei fără umor, invidioșii și cei care fac toată viața ceva ce nu le place”

Despre Laurențiu Panaitopol știam că a fost profesor al Facultății de Matematică și că s-a luptat mult cu absurditățile sistemului comunist ca să ajungă aici. Mai știam că s-a ocupat de loturile de olimpici și că a formulat foarte multe probleme pentru concursurile de matematică.

Cand am ajuns sâmbătă la Colegiul Spiru Haret, din mijlocul agitației generale – copii emoționați înaintea concursului, profesori mergând grăbiți spre clase, părinți și mai emoționați – ne-a preluat, spre surpriza noastră, doamna Panaitopol, soția apreciatului profesor. Așa am aflat că domnul profesor a fost, nu doar un luptător, dar și un om foarte îndrăgit de elevii și studenții pe care i-a îndrumat, foarte dăruit în ceea ce făcea și cu un umor aparte. Obișnuia să spună că „există 3 categorii de oameni nefericiți – cei fără umor, invidioșii și cei care fac toată viața ceva ce nu le place”.

Din vorbă în vorbă, doamna Panaitopol mi-a arătat și Centrul de Informare și Documentare Laurențiu Panaitopol de la etajul 2 al liceului, centru care a reușit să adune întreaga colecție Gazeta Matematică și o colecție specială de cărți vechi de matematică. Centrul contribuie la formarea și perfecționarea profesorilor și există intenția de a i se extinde activitatea și către un centru de excelență pentru elevi.

„Te gândești dinainte unde vrei să ajungi, apoi cauți cele mai elocvente exemple/raționamente  care, în doar două ore (…) să te poarte de la aspectul introductiv până la rezultatul dorit.”

După două ore petrecute cu doamna Panaitopol și cu profesorii care au organizat evenimentul am început să înțelegem că atât concursul cât și Centrul de Informare și Documentare există de fapt din pasiunea domnului profesor Panaitopol pentru matematică și pedagogie, pasiune care i-a contaminat și pe acești oameni care îi duc mesajul mai departe. Pasiunea lor îi aduce la concurs pe cei peste 500 de copii cărora le place matematica și vor să facă performanță. Iar aici ajung la miezul poveștii mele – cred că mulți dintre acești copii care vin la concurs învață și altceva decât matematică; învață în primul rând să-și descopere și să-și cultive pasiunile, iar asta îi învață să acționeze cu discernământ și să fie autentici.

Mircea, fotograful care a fost cu mine, mi-a șoptit la ieșirea dintr-o clasă: „În sala asta erau trei fete care sunt campioane la cățărare”.  Participarea la concursuri de matematică și de cățărare sau de matematică și înot etc. înseamnă evident foarte multă muncă și este posibil ca acești copii să nu aibă vreme pentru emisiunile de la TV sau pentru discuțiile de la scara blocului. Dar ei au șansa de a investi în domeniile care le plac și vor ajunge, la rândul lor, să facă lucruri care contează. Domnul profesor Panaitopol spunea într-unul din cursurile sale: „Te gândești dinainte unde vrei să ajungi, apoi cauți cele mai elocvente exemple/raționamente care, în doar două ore (…) să te poarte de la aspectul introductiv până la rezultatul dorit.” Aș extrapola puțin și aș spune că există și lucrări cu durate mult peste cele două ore. În rest, toți pașii enunțați sunt perfect aplicabili.

Premiile pentru câștigătorii concursului au fost oferite de Softwin, editura Paralela 45 din Ploiești, editura Gil din Zalău, Gazeta Matematică, editura Taida din Iași, Fundația eMAG  și, conform tradiției, de doamna Panaitopol.