Concursul de programare ACM ICPC

Există o tradiție a olimpiadelor internaționale de matematică, fizică și informatică despre
care știe (aproape) toată lumea. Dar sunt și câteva aspecte care au rămas până acum în umbră – de exemplu puțină lume știe că primele două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică s-au ținut în România în 1959 și 1960 (practic noi am inventat genul ăsta de concurs internațional), puțini sunt cei care știu că echipele românești sunt printre favoritele acestor competiții, iar despre concursul ACM ICPC nu prea se știe nimic.

-

Să vă spunem noi: ACM ICPC este o competiție internațională de programare cu o tradiție de peste 40 de ani. Este un concurs pe echipe, fiecare echipă este alcătuită din trei studenți, iar aceștia lucrează împreună pentru rezolvarea problemelor. Prima ediție a concursului a avut loc în 1970 la Universitatea A&M Texas, iar din 1977 a devenit un concurs cu mai multe etape de calificare. Începând cu 1997, IBM a devenit sponsorul oficial al concursului iar la primele faze ale concursului de anul trecut s-au înscris peste 10 000 de echipe din peste 2 000 de universități.

-

Dar această competiție nu este importantă doar pentru că adună multe echipe și pentru că atmosfera de acolo e ceva unic; cel mai important este că la aceste concursuri se formează poate cei mai buni programatori din lume. Nu poate fi o coincidență că peste tot unde există echipe bune care se pregătesc pentru ACM ICPC s-au deschis birouri ale marilor companii de programare – doar Google și-a deschis recent două birouri în Polonia, și a achiziționat un startup de peste 30 mil. euro în Ucraina, iar pe de altă parte, motorul de căutare Yandex nu are niciun fel de concurență pentru paginile în limba rusă.

-

Dacă ne gândim că din aceste echipe fac parte foști medaliați la olimpiadele internaționale și că, în general, programatorii români sunt foarte apreciați de birourile marilor companii occidentale, nu vedem nici un motiv pentru care una din următoarele ediții ale ACM ICPC să nu fie organizată de o universitate românească.

One Response to Concursul de programare ACM ICPC

1. Adrian says:

Se organizeaza si la noi multe competitii de IT, insa putine sunt organizate chiar de universitati… cred ca exista mai multe sanse ca o competitie de asemenea amploare sa fie organizata in Romania de ONG-uri care au mai organizat astfel de competitii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>