Computere noi pentru Colegiul Tudor Vianu – Nouă ne pasă cum se pregătesc copiii buni la informatică

Vă puteți imagina echipa națională de fotbal jucând la antrenamente cu teniși de Drăgășani? Ceva nu se leagă, nu e așa? Dacă însă vom muta obiectivul – și insistăm să o facem – de pe terenul de fotbal spre zona unde se țin antrenamentele pentru performanța școlară la informatică, o să vedeți exact un astfel de film.

Mai exact, vă invităm la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, unul din liceele cu cele mai bune rezultate la informatică:

„Anul trecut, din cei 87 de elevi bucureșteni calificați la Olimpiada Națională de Informatică, 40 erau din Vianu!”(Victor Manz, profesor de informatică)

Colegiul are cinci laboratoare în care se desfășoară orele de informatică și cursurile centrului de pregătire pentru cei mai buni elevi ai liceului. Doar că laboratoarele sunt dotate cu calculatoare din 2003, cu memorie internă de 256 Mb. Pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia, asta înseamnă că…

„Dacă pe computerul respectiv rulează în același timp un program antivirus și un browser de internet, el se poate bloca în orice moment” (prof. Victor Manz)

Pe lângă faptul că pun răbdarea profesorilor și a elevilor la încercare, echipamentele de care dispun laboratoarele au devenit aproape o piedică în calea pregătirii la informatică.

Pe de altă parte, de multe ori pregătirea se realizează pe site-uri dedicate, deci online. Doar că, în condițiile amintite, on-line nu mai e deloc simplu, atunci când calculatorul se blochează la câteva minute…

Copiii de la Vianu au rezultate remarcabile, sfidând parcă aceste condiții vitrege. Se pare că fac parte din acea categorie a jucătorilor talentați care se descurcă în orice situație. Dar, pentru că știm ce diferență pot face echipamentele bune, am decis să sprijinim Colegiul Național Tudor Vianu cu 25 de calculatoare competitive pentru unul dintre laboratoare, precum și cu un server pentru rețeaua liceului.

În paralel, am organizat împreună cu profesorii de informatică extinderea centrului de pregătire, astfel încât de priceperea lor si de noile echipamente să poată beneficia orice elev bun la informatică din București – vor fi cel putin 7 grupe noi de copii care se vor antrena aici.

Urmează utilarea unui al doilea laborator, în parteneriat cu asociația părinților din liceu. Suma strânsă de ei va fi dublată de noi și în felul acesta CN Tudor Vianu va avea la începutul lui 2014 două laboratoare cu calculatoare noi.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum vor fi următoarele meciuri ale acestor copii! Sperăm să-i urmăriți și voi și să povestiți despre ei. Deși poate e mai puțin spectaculos decât cu mingea, e mult mai greu și, în plus, noi zicem că merită!