Cititorii din Topoloveni

Până nu demult, biblioteca era locul unde oricine putea merge pentru a-și aprofunda studiile, a învăța ceva nou sau pur și simplu pentru a petrece o după-amiază liniștită de lectură într-un mod plăcut și valoros. Acum, însă, în epoca tehnologiei, mai avem nevoie de lectură „analog”?

Accesul la informație este mult mai la îndemână pentru oricine se află în preajma unui computer cu conexiune la internet dar, paradoxal, accesibilitatea a adus cu ea și riscul informării superficiale. O căutare rapidă pe Google, fără verificarea surselor, întreruptă din cinci în cinci minute de câte un mesaj primit pe Facebook, nu poate da aceleași rezultate (în ceea ce privește calitatea informației și dezvoltarea individului) ca niște ore petrecute în liniștea bibliotecii, studiind concentrat tema respectivă.

În general, în orașele mai mici, fără centre universitare, bibliotecile riscă să devină amintirea fadă a unui loc de studiu, părăsite într-o cameră izolată, iar utilitatea lor este încet, dar sigur, dată uitării.

În orașul Topoloveni, însă, 2.000 dintre cei aproximativ 10.000 de locuitori sunt abonați la biblioteca orășenească. Acum, acolo mai lucrează o singură bibliotecară, care ne-a scris ca să ne ceară ajutorul pentru cititori și cărți. Din 2007, Biblioteca funcționează în incinta Primăriei, într-o încăpere care vara se încinge la limita suportabilului, iar iarna devine teribil de friguroasă. Vara aceasta, prezența calculatoarelor a făcut ca temperatura să crească și mai mult, punând în pericol cărțile și descurajând abonații.

Ca să-și poată îndeplini scopul, o bibliotecă necesită mai mult decât un spațiu în care să existe. Cărțile au nevoie de îngrijiri speciale, iar cititorii, de condiții care să îi încurajeze să-și păstreze abonamentele. Ca să asigurăm aceste condiții, am instalat două aparate de aer condiționat, care ajută la menținerea unei temperaturi adecvate. Cititorii se bucură acum de o atmosferă răcoroasă, cărțile se vor păstra mai bine, iar la iarnă temperatura va fi în continuare plăcută și propice lecturii.

Cititorii și bibliotecara din Topoloveni au realizat importanța mersului la bibliotecă și au cerut ajutor pentru a se bucura în continuare de posibilitatea de a se cultiva. Sprijinul pe care l-am acordat vine în continuarea programului „Nouă ne Pasă”, prin care urmărim să facilităm accesul la educație, astfel încât el să redevină un proces firesc și la îndemână.

Sursa foto: www.kln.ac.lk