Centre de pregătire – fizică, matematică și informatică

După un an de implicare pentru susținerea și stimularea performanțelor școlare, am ajuns la câteva concluzii:

– există un număr semnificativ de copii care doresc să se pregătească peste nivelul la care se lucrează la clasă;
– există, pe de altă parte, o anumită categorie de profesori care își practică meseria cu pasiune și dăruire și care se implică pentru pregătirea suplimentară a copiilor. Din păcate, doar câțiva dintre aceștia își permit să susțină aceste ședințe de pregătire pro bono, datorită salariilor insuficiente cu care este recompensată activitatea de dascăl;
– șansele ca acești copii ambițioși să ajungă să se pregătească consecvent cresc dacă profesorii competenți sunt invitați să predea în cadrul unui centru de pregătire deschis tuturor.

Prin urmare, ne-am hotărât să investim în centre de pregătire care să-i aducă împreună pe copiii care vor și pot mai mult și pe profesorii care doresc să se implice în acest gen de cursuri pe care noi le-am numit „de performanță”.

Primele cursuri de pregătire au fost înființate în această toamnă în București și functionează așa:

1. Cursul de pregătire pentru performanță la fizică – a început în luna octombrie și se ține în fiecare sâmbătă, de la ora 9 la Colegiul Național Mihai Viteazul. Cursurile sunt pentru clasele VI – XII iar participarea a fost condiționată de trecerea unui test inițial, pentru că cererea a depășit cele 200 de locuri disponibile. Cursul este coordonat de dl. profesor Ion Toma și implică participarea altor 12 profesori din București.

2. Cursul de pregătire pentru performanță la matematică – aici grupele nu sunt împărțite pe clase ci, ca și la Olimpiadă, în juniori si seniori. Grupa de juniori se pregătește joia între orele 18-20 la Facultatea de Matematică și Informatică, iar cursurile sunt coordonate de dl. conf. doctor Alexandru Gica. Tema principală o constituie teoria numerelor, iar lecțiile se transmit în direct pe youtube și pot fi preluate de orice profesor din țară care dorește să-și pregătească elevii.
Seniorii se pregătesc la Institutul de Matematică miercurea, în intervalul 18-20 sub coordonarea dl. profesor Radu Gologan si a dlui. cercetător Călin Popescu. Materia pentru primul semestru se focalizează pe geometria combinatorică, iar echipa didactică este formată din 6 profesori cu competențe pentru pregătirea de peformanță. In acest moment, cele două grupe îi adună pe cei mai buni 50 de copii din capitală, selectați în urma rezultatelor obținute la Olimpiada Municipală.

3. Cursul de pregătire pentru performanță la informatică – un astfel de centru exista deja pentru copiii de la CNI Tudor Vianu, sub coordonarea dlor. Cătălin Frîncu (grupa de liceu) și Cristian Frîncu (grupa de gimnaziu) și cu implicarea doamnei Isabela Coman pentru pregătirea unei grupe de copii care n-au ajuns încă la nivelul de lucru al celor selectați în grupurile amintite anterior. Începând cu luna ianuarie 2014, centrul se va extinde atât în cadrul C.N. Tudor Vianu, cât și prin implicarea Colegiului National Grigore Moisil din capitală, sub coordonarea dnei. profesoare Rodica Pintea. Sunt invitați să participe toți copiii din învățământul de stat care pot și doresc să se pregatească la un nivel performant la informatică. Pentru că locurile sunt limitate, coordonatorii centrului în parteneriat cu ISMB au programat un test de selecție pentru 11 ianuarie 2014.

Un centru similar de pregătire la informatică, adresat studenților, a fost implementat în cadrul Universității București, sun coordonarea lui Marius Dumitran.

Ne-am angajat să dotăm laboratorul de informatică al centrului de pregătire de la Vianu cu calculatoare noi și competitive. Computerele vor fi acolo odată cu extinderea centrului.

În paralel, lucrăm pentru urcarea tuturor cursurilor pe internet în variante accesibile și ușor de folosit oriunde în țară și intenționăm să extindem gradat acest concept de pregătire în cât mai multe orașe din țară. În acest moment, centrele de pregătire sunt finanțate din donațiile primite de la clienții eMAG. Nu putem decât să ne dorim ca acestea să crească pentru a avea din ce în ce mai mulți copii de performanță si profesori cu rezultate remarcabile.

Mulțumim tuturor celor care au făcut donații la cumpărăturile online eMAG și domnilor profesori care au răspuns inițiativei noastre!