Catalysts Coding Contest la Iași

31 martie a fost o zi foarte importantă pentru echipa centrului “Hai la Olimpiadă!”, informatică, Iași. Pentru prima dată, Iașiul a găzduit un hub Catalysts Coding, iar echipa centrului a fost implicată în organizare și a contribuit la elaborarea problemei de concurs.

Catalysts Coding Contest este deja un concurs de tradiție, prima sa ediție având loc în 2007 în Austria. Din 2007, se organizează câte trei concursuri în fiecare an, iar la fiecare ediție numărul participanților este în continua creștere. Cum se desfășoară concursul? Catalysts Coding Contest constă în trei concursuri care au loc în paralel: în locații specifice cum ar fi Iași, Linz, Vienna sau Hagenberg, online la care participă concurenți din Franta, Spania, Grecia, Anglia, Ungaria etc, între școli, numit CCC-School, care momentan este disponibil doar în Austria. Concursul este deschis tuturor celor pasionați de programare: elevilor de liceu, studenților care se pregătesc să devină programatori și programatorilor cu experiență, pasionați și determinați să rezolve probleme de logică. Participarea la Catalysts Coding este gratuită și ceea ce apreciază concurenții este posibilitatea de a alege limbajul de programare pe care doresc să îl folosească.

Cred că acesta este și motivul pentru care sunt tot mai mulți participanți la acest concurs. Problemele sunt extrem de interesante și, în plus, alegerea limbajului de programare pe care îl stăpânesc cel mai bine îi motivează pe elevi și studenti. La mesele de lucru, găsești participanți care folosesc Pascal, C ++ sau limbaje noi precum Scala sau chiar iOS. Concursul este extrem de provocator pentru participanți. La începutul concursului, ei primesc o problemă de logică sau algoritmică, cu șase sau șapte niveluri și au la dispoziție numai patru ore pentru rezolvare. La fiecare nivelul, se adaugă noi cerințe, mult mai dificile. Concursul e puternic și serios și faptul că la prima ediție am avut peste 50 de participanți demonstrează interesul celor pasionați de programare pentru acest tip de concurs.  (Paul Diac, coordonatorul centrului Hai la Olimpiadă!,informatică, Iași)

Rezultatele concursului sunt disponibile Aici.