Antrenamente pentru performanță

Antrenamentul pentru performanță, în orice domeniu, nu este, cu siguranță, unul ușor! Nici antrenamentul pentru performanța în domeniul informaticii nu face excepție! În fiecare zi, copiii care obțin rezultate foarte bune la concursuri, se antrenează pentru a face față probelor de algoritmică și de programare. Și antrenamentul începe devreme, de la vârste fragede.

Concursurile organizate în cadrul centrelor de pregătire au un rol foarte important în antrenamentul elevilor. Elementele de teorie și implementare se fac la orele obișnuite dar, pentru elevi, cea mai importantă parte a învățării este partea în care învață din greșelile de implementare. Și concursurile organizate pe parcursul anului îi ajută să vadă unde pot să apară aceste greșeli și să le evite, la concursurile naționale. La concursurile de informatică, evaluarea se face automat și rezultatele apar imediat. Însă, mai ales pentru elevii de gimanziu, la început, este greu de înțeles unde s-au pierdut punctele. Entuziasmul și ambiția lor de a termina primii probele de concurs sunt cele care determină erorile. Iar profesorii dedicați cunosc acest lucru și structurează procesul de învățare astfel încât să îi expună pe elevi experiențelor concursurilor naționale. După probe, discutăm cu ei și vedem unde s-au grăbit sau ce trucuri au încercat să folosească și nu au funcționat. Chiar dacă primesc o penalizare oarecum fictivă, într-un concurs a cărui miză nu este așa mare ca la olimpiadă, tind apoi să își asume mult mai bine procesul de evaluare și înțeleg că ceea ce explică profesorul la tablă, la pregătire, este exact ceea ce se întâmplă și în practică. Mai ales când sunt la început de drum, tind frecvent să facă depășiri de limită de memorie, să acceseze și să salveze greșit fișierele sau să facă multe greșeli de compilare. (Paul Diac, coordonatorul Centrului de Pregătire pentru Performanță Hai la Olimpiadă!, informatică, Iași)

În Centrul de Pregătire pentru Performanță “Hai la Olimpiadă!”, 42 de elevi de gimnaziu participă la pregătirea pentru performanță. Sunt copii ambițioși, serioși și talentați. Însă, dincolo de talent, ei au nevoie și de sprijinul profesorilor dedicați, profesori îi provoacă pe elevi să se pregătească și să participe apoi la concursuri. Și anul trecut, echipa didactică de la Iași a organizat sesiuni de testare pentru elevii din Centru. Însă, în acest an, au mers mai departe și au oferit oportunitatea întregii comunități Hai la Olimpiadă!, informatică –  gimanziu, să participe la concurs.

Prima rundă a concursurilor de informatică Hai la Olimpiadă! a beneficiat de participarea a peste 100 de elevi, elevi care se pregătesc în centrele din cele 6 județe. După prima rundă, extrem de apreciată de elevi și de profesori, echipa de la Iași coordonează alte 3 runde de concurs, pe 18 decembrie, 26 februarie și 9 aprilie. Astfel, pentru Olimpiada Județeană de Informatică, elevii vor avea deja experiența probelor de concurs. Rezultatele primei etape sunt disponibile aici: Rezultate 1,  Rezultate 2, Rezultate 3.

Până la următoarea probă de concurs, le dorim succes în etapa de pregătire și… Hai la Olimpiadă!