Acțiune de Crăciun în Călan

De Crăciun, 50 de copii cu rezultate foarte bune la învățătură proveniți din familii sărace au primit tichete sociale în valoare de câte 250 lei.

De multe ori suntem tentați să vedem extremele și să uităm de ceea ce există între ele. Această zonă de mijloc este însă extrem de importantă pentru păstrarea echilibrului. În ceea ce privește educația și mai ales elitele acestui domeniu, zona intermediară este chiar cea din care se formează copiii cu performanțe remarcabile.  Și atunci, tocmai pentru a păstra echilibrul, trebuie să ne asigurăm că aici toate lucrurile sunt la locul lor și funcționează.

Studiu de caz – Localitatea Călan, jud. Hunedoara

Călan este un oraș aflat în apropiere de Deva, fostă zonă monoindustrială siderurgică. La scurt timp după Revoluție, combinatul a fost închis, iar odată cu el au dispărut și locurile de muncă. Oamenii au avut de ales între a face naveta în orașele cât de cât apropiate, a pleca în străinătate sau a intra în șomaj.

Copiii din Călan sunt victime indirecte ale acestei situații. Părinții lor, fie că  sunt plecați pe tot parcursul zilei, fie că sunt în străinătate sau șomeri, nu îi pot sprijini în activitățile școlare. Acestea trec, în mod firesc, pe un loc secundar în lista priorităților. Mulți elevi nu ajung la școală din cauza lipsurilor de acasă sau din pricina unei supravegheri insuficiente. Nu puțini sunt cei cărora le vine greu să meargă la școală datorită lipsei de haine sau a hranei, ori pentru că au în grijă frați mai mici.

Câțiva dintre locuitorii din Călan au hotărât să abordeze problemele orașului în mod organizat și au pus bazele Asociației „Călan 1387”. Președintele asociației ne-a trimis un email despre situația comunității și ne-a cerut ajutorul pentru susținerea unui program de preîntâmpinare a abandonului școlar.

Am înteles destul de repede că la Călan este doar una din zonele aflate în dificultate din România și tocmai de aceea am răspuns afirmativ solicitării Asociației „Călan 1387”. Cu ocazia Sărbătorilor, am oferit premii pentru 50 de copii proveniți din familii extrem de sărace, care au însă rezultate foarte bune la învățătură. Aceștii copiii au primit fiecare tichete sociale în valoare de câte 250 lei (tichetele pot fi folosite în magazine pentru a cumpăra alimente, îmbrăcăminte sau produse igienice).

Am menționat în cadrul acțiunii și o spunem și acum: această sumă nu reprezintă un „ajutor social pentru copiii săraci” ci este o încurajare pentru copiii care fac performanța excepțională de a învăța foarte bine în condiții grele.

Concluzii

Diferența dintre Călan și multe alte localități care se confruntă cu șomajul și exodul forței de muncă o face voința comunității de a se organiza și de a veni în sprijinul celor vulnerabili. Este vorba de fapt despre hotărârea fermă de a acționa pentru a se ajuta pe sine. Oamenii care lucrează pentru a depăși o situație dificilă sunt mai ușor de ajutat decât cei care doar așteaptă ajutorul. Admirăm dedicarea locuitorilor din Călan și îi felicităm pentru calea pe care au ales-o pentru a ieși din impas: investiția în educație.

Revenind la situația de ansamblu a zonei de mijloc, sunt mai multe organizații mari dispuse să-și ofere susținerea pentru astfel de situații – în timpul analizei acestui caz ne-am întâlnit, de exemplu, cu Asociația Salvați Copiii care dezvoltă programul „Creștem împreună”. Totul e ca oamenii din comunitățile afectate să-și conștientizeze problema și să înceapă să acționeze corect pentru rezolvarea ei. Și din nou ajungem cu discuția la importanța educației…

Mai jos, filmul realizat de noi după vizita în Călan (© Petru Vlad):

…și știrea difuzată de Realitatea TV: